A fekete berkenye (arónia) nemcsak a természet egyik legértékesebb bogyós gyümölcse, hanem a konyhában is rendkívül sokoldalúan felhasználható. Ha eddig csak lekvárt vagy gyümölcslevet készítettél belőle, itt az ideje új ízvilágok felfedezésének! Mutatunk öt izgalmas receptet, amelyeket garantáltan érdemes kipróbálni.

1. Arónia chutney fűszeres csavarral

Ez a különleges, pikáns chutney tökéletes kísérője lehet sült húsoknak vagy sajtoknak.

Hozzávalók:

  • 200 g fekete berkenye
  • 1 közepes hagyma apróra vágva
  • 1 alma meghámozva, felkockázva
  • 50 g barna cukor
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 100 ml almaecet
  • 1 csipet só és bors

Elkészítés:
A hozzávalókat egy lábasba tesszük, és közepes lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. Hűtve tálaljuk.

2. Krémsajtos arónia mártogatós

Egy selymes, pikáns mártogatós, amely tökéletes kiegészítője lehet egy sajttálnak vagy pirítósnak.

Hozzávalók:

  • 100 g krémsajt
  • 50 g fekete berkenye
  • 1 tk méz
  • 1 tk frissen facsart citromlé
  • 1 csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük, majd hűtőben hagyjuk összeérni.

3. Aróniás lencsesaláta

A fekete berkenye enyhén fanyar íze remekül passzol a lencséhez és a friss zöldségekhez.

Hozzávalók:

  • 200 g főtt lencse
  • 50 g fekete berkenye
  • 1 kis lilahagyma apróra vágva
  • 1 marék bébispenót
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:
Az összetevőket összekeverjük, majd az öntettel meglocsolva tálaljuk.

Az aroniás trüffel csokoládé egy finom, krémes töltelékű édesség, amelyet selymes csokoládé borít.

4. Aróniás csokoládé trüffel

A fekete berkenye és az étcsokoládé párosítása mennyei desszertet eredményez.

Hozzávalók:

  • 200 g étcsokoládé
  • 100 ml tejszín
  • 50 g fekete berkenye pürésítve
  • 1 tk méz
  • Kakaópor a hempergetéshez

Elkészítés:
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és az arónia pürét, majd hagyjuk hűlni. Ha megszilárdult, kis golyókat formázunk belőle, és kakaóporba forgatjuk.

5. Fekete berkenyés kovászos uborka

Ez az egyedi savanyúság igazán különleges kiegészítője lehet húsételeknek.

Hozzávalók:

  • 500 g uborka
  • 50 g fekete berkenye
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kapormag
  • 1 ek só
  • 1 l víz

Elkészítés:
Az uborkát és az aróniát egy befőttesüvegbe tesszük, majd a sós vízzel felöntjük. 4-5 nap alatt szobahőmérsékleten fermentáljuk, majd hűtve fogyasztjuk.

Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel a fekete berkenye új oldalát a konyhában!