Három berkenye fajta kivonatának döbbenetes rákmegelőző hatásai! Fedezd fel a vastagbélrák ellen küzdő superfood titkait!

Az egészséges táplálkozás és az életmód szerepe egyre fontosabbá válik az életünk különböző szakaszaiban. Azonban, amikor 40-70 éves korosztályhoz tartozunk, az egészségünk megőrzése még inkább előtérbe kerülhet. Ebben az életkorban sokan szembesülnek a vastagbélrák kockázataival, és egyre inkább érdeklik őket azok a táplálékok, amelyek segíthetnek ezen kockázat csökkentésében.

Egy aktuális kutatás szerint, a fekete berkenye, amit hazánkban is ismerünk arónia néven, különleges tulajdonságokkal rendelkezik, ami a vastagbélrák elleni védekezésben játszhat szerepet. Fontos lehet megérteni, hogy az egészséges étrend, különösen a gyümölcsök és zöldségek szerepe, milyen hatással lehet az egészségünkre. Most közelebbről vizsgáljuk meg, hogy miként járulhat hozzá a fekete berkenye azaz arónia a vastagbélrák elleni védekezéshez, és miért érdemes ezt figyelembe venni az egészséges életmód részeként.

A vastagbélrák kockázata úgy tűnik, csökkenhet a gyümölcsök és zöldségekben gazdag étrend fogyasztásával. A fekete berkenye gazdag fitokémiai anyagokban, amelyek erőteljes daganatellenes hatással lehetnek. A fekete berkenyében különösen gazdag fitokémiai anyagok közé tartoznak az antociánok és a fenolsavak.

Ebben a tanulmányban három fekete berkenyekivonat növekedés gátló hatását hasonlítottuk össze HT-29 emberi vastagbélráksejtekben. A három kivonatot a vörös berkenye (Aronia arbutifolia), a lila berkenye (Aronia prunifolia) és a fekete berkenye (Aronia melanocarpa) származtatta. A sejteket vagy vörös, lila vagy fekete berkenyekivonattal inkubálták, és a sejtelviabilitást a tiazolil-kék tetrazólium-bromid (MTT) teszttel mérték.

A fekete berkenye kivonat a legnagyobb hatást fejtette ki a sejtosztódás csökkentésében. A kivonatokat összehasonlították a teljes fenolokra (Folin-Ciocalteu teszt), a teljes antioxidáns aktivitásra (oxigénradikális elnyelő kapacitás teszt) és a bioaktív fenolsavak szintjére (magas teljesítményű folyadékkromatográfia). A kivonatok növekedésgátló aktivitásai jól korreláltak a teljes fenol tartalommal, az antioxidáns aktivitással és a koffeinsav és klorogénsav szintjével. A fekete berkenyekivonat a legnagyobb teljes fenol, antioxidáns aktivitás és egyedi fenolsavszinttel rendelkezett. Ez a kutatás azt sugallja, hogy az ilyen fitokémiai összetétel meghatározhatja a fekete berkenye és hasonló élelmiszerek vastagbélráksejt-növekedésgátló aktivitását.

Összefoglalva, a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fekete berkenye, különösen a benne található antociánok és fenolsavak révén, kiemelkedően hatékony lehet a vastagbélrák elleni védekezésben. A vörös, lila és fekete berkenye kivonatok növekedésgátló hatásukban eltérő eredményeket mutattak, és a fekete berkenye kivonat bizonyult a legkiemelkedőbbnek a sejtosztódás csökkentésében. A kutatás által vizsgált fitokémiai összetétel, beleértve a teljes fenolokat, antioxidáns aktivitást és bioaktív fenolsavakat, kulcsfontosságú szerepet játszhat az élelmiszerek vastagbélráksejt-növekedésgátló tulajdonságainak meghatározásában. Ennek fényében a fekete berkenye és hasonló élelmiszerek beillesztése az étrendünkbe lehet egy hatékony lépés az egészséges életmód és a vastagbélrák elleni védekezés felé.

Ez az írás az alábbi forrásban található cikk vagy publikáció fordítása, és kizárólag informatív célokat szolgál. A cikkben található információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Kérjük, ne alkalmazd ezeket az információkat öndiagnózisra. Az itt közölt adatokat, reklámokat és hivatkozásokat pusztán tájékoztatás céljából közöljük, és nem helyettesítik az orvos vagy gyógyszerész tanácsát. Figyelmeztetünk, hogy mivel minden egészségügyi probléma egyedi, minden esetben konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen változtatást hajtasz végre táplálkozásodban vagy életmódodban. Kérünk, vedd figyelembe, hogy az itt tárgyalt megoldások nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az aktív, egészséges életmódot. Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt új élelmiszert vagy étrend-kiegészítőt vezetnél be. Terhesség és gyógyszeres kezelés esetén is mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen életmódváltoztatást tervezel.

Az eredeti cikk szerző(k), forrás és referenciák: Navpreet K Gill, Diana Rios, Elena Osorio-Camacena, Benigno E Mojica, Baljinder Kaur, Matthew A Soderstrom, Maricarmen Gonzalez, Brandy Plaat, Clarice Poblete, Navdeep Kaur, Henna Singh, Sarah C Forester – Department of Chemistry and Biochemistry, California State University, Bakersfield, Bakersfield, California, USA.

100% Bio Fekete Berkenye gyümölcslé vásárlás

Hasonló bejegyzések

Egészség

Fekete berkenye: Kiderült, miért tesznek jót a bogyós gyümölcsök! Az elképesztő antioxidáns erő, amit eddig nem ismertél!

Évtizedek óta folyó kutatások eredményeként nem csak a szakemberek, hanem a laikusok körében is egyre...

Receptek

Az elronthatatlan fekete berkenyés muffin recept

Induljunk egy ízekkel teli kulináris kalandra ezen fekete berkenyés muffinokkal! Ezek a pici, puha csodák...

Egészség Külföldi publikációk

A fekete berkenye bogyók antioxidáns hatása és potenciális daganatellenes aktivitása

A fekete berkenye bogyó (vagy arónia) Észak-Amerikában őshonos cserje, melynek friss gyümölcseit az élelmiszeriparban különféle...

Egészség Külföldi publikációk

Három berkenye fajta kivonatának döbbenetes rákmegelőző hatásai! Fedezd fel a vastagbélrák ellen küzdő superfood titkait!

Az egészséges táplálkozás és az életmód szerepe egyre fontosabbá válik az életünk különböző szakaszaiban. Azonban,...