Banánkenyér dióval és fekete berkenyével

A banánkenyér egy klasszikus sütemény, amelyet könnyű elkészíteni, és remekül felhasználható a túlérett banánokhoz. Ebben a receptben egy kis csavart adunk hozzá dióval és fekete berkenyével, ami extra ízt és textúrát kölcsönöz neki. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára, vagy akár desszertnek is.

Hozzávalók:

  • 3 érett banán
  • 2 nagy tojás
  • 100 g barna cukor ha nincs akkor sima kristálycukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vanilliás cukor
  • 200 g finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g durvára tört dióbél
  • 100 g friss/fagyasztott vagy szárított fekete berkenye
  • 50 g görög joghurt vagy tejföl

Elkészítés:

  1. Előkészületek: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 23×13 cm-es kenyérformát sütőpapírral, vagy vajazd és lisztezd ki.
  2. Banánok előkészítése: A banánokat törd össze egy villával, amíg sima, pürés állagú nem lesz.
  3. Nedves hozzávalók: Egy nagy tálban keverd össze a banánpürét, tojásokat, barna cukrot, olvasztott vajat és vaníliakivonatot, amíg jól el nem keverednek.
  4. Száraz hozzávalók: Egy másik tálban szitáld össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és sót.
  5. Tészta összeállítása: Lassan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, majd keverd bele a görög joghurtot vagy tejfölt. Amikor a tészta egynemű, óvatosan forgasd bele a durvára tört diót és a fekete berkenyét.
  6. Sütés: Öntsd a tésztát az előkészített kenyérformába, és süsd 35-45 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
  7. Hűtés: Hagyd a banánkenyeret 10 percig hűlni a formában, majd óvatosan emeld ki, és helyezd egy rácsra teljesen kihűlni.

Tálalás:

A banánkenyér önmagában is finom, de kiválóan passzol hozzá egy kis vajjal, vagy akár egy kis fekete berkenye lekvárral megkenve is. Kávé vagy tea mellé is tökéletes választás!

Tárolás:

A banánkenyeret légmentesen záródó edényben 2-3 napig tárolhatod szobahőmérsékleten, vagy akár hűtőszekrényben is, ahol még tovább friss marad. Ha nagyobb adagot készítesz, szeletekre vágva le is fagyaszthatod.

Ez is érdekes lehet számodra, olvastad már?