Ahogy beköszönt az ősz, egyre inkább vágyunk az olyan desszertekre, amelyek szívet-lelket melengetnek. Az almás pite igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret, de mi most egy csavart hoztunk: megbolondítjuk aróniával! Ez a különleges, antioxidánsokban gazdag gyümölcs tökéletesen kiegészíti az alma édeskés ízét, és még egészségesebbé varázsolja a pitét. Próbáld ki ezt a receptet, és garantáltan a család kedvence lesz!

Hozzávalók

  • 2 nagy alma
  • 100 g arónia (friss vagy fagyasztott)
  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál tej
Az almás-aróniás pite tökéletes választás egy hűvös őszi délutánra, amikor valami édesre vágyunk, de mégis szeretnénk odafigyelni az egészségünkre.

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és kivajazunk egy piteformát.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a tésztát.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást és tejet, majd sima tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát két részre osztjuk: egyik felét kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát.
  5. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és elrendezzük a tésztán.
  6. Az aróniát megszórjuk a tetejére, majd fahéjjal ízesítjük.
  7. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a gyümölcsök tetejére helyezzük, vagy rácsos mintát készítünk belőle.
  8. A pitét 35-40 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
  9. Miután kihűlt, szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Végszó
Az almás-aróniás pite tökéletes választás egy hűvös őszi délutánra, amikor valami édesre vágyunk, de mégis szeretnénk odafigyelni az egészségünkre. Az arónia különleges, kissé fanyar íze remekül harmonizál az édes almával, és új színt visz a jól ismert piték világába. Ne habozz, próbáld ki te is, és varázsolj valami igazán egyedit az asztalra!