Az arónia – fekete berekenyelé hatása a diétás étrend részeként a cukorbetegségben szenvedő betegeknél

Az alacsony kalóriatartalmú arónia melanocarpa azaz fekete berkenye gyümölcslé (cukormentes, mesterséges édesítőszerekkel) értékes kiegészítője lehet a cukorbetegségben szenvedő betegek komplex terápiájának. Ebben a vizsgálatban 200 ml arónia – fekete berkenye juice elfogyasztása után 60 perccel nem állapítottak meg emelkedett vércukorszintet.

Ellenkezőleg, 16 inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő és 25 nem inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő betegnél (25 nő és 16 férfi, 3-62 évesek, átlagéletkor 38,8 +/- 4,7 év), a betegség időtartama 1 hónaptól 13 évig terjedt, alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet mértek. A sorozatos vércukormérések azt mutatták: 14,23 +/- 1,32 mmol/l a kiindulási értéken és 11,4 +/- 0,89 mmol/l vércukorszintet 60 perc elteltével, a különbség statisztikailag szignifikáns volt (p<0,05).

A fekete berkenyelé segít a cukorbetegségben szenvedő betegek diétás kezelésében.

A 200 ml arónia – fekete berkenye juice standard reggelivel kombinált elfogyasztása hasonló eredményeket hozott (a glükóz alapkoncentrációja 13,43 +/- 1,12 mmol/l volt; 60 percre 11,94 +/- 1,02 mmol/l-re csökkent, a különbség nem érte el a statisztikai szignifikanciát. A napi 200 ml Arónia – fekete berkenye juice 3 hónapon keresztül történő fogyasztása hatékonyan csökkentette az éhgyomri vércukorszintet 13,28 +/- 4,55 mmol/l-ről 9,10 +/- 3,05 mmol/l-re (p<0,001) 21 nem inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő betegnél – 13 nő és 8 férfi 42 és 62 év között (medián életkor 53,6 +/- 3,65), a betegség időtartama 6 és 17 év között volt. Az arónia – fekete berkenye kedvezően hatott a HbA1c-, az összkoleszterin- és a lipidszintekre.

Ezek 9,39 +/- 2,16%-ról 7,49 +/- 1,33%-ra (p<0,001), 6,45 +/- 1,59 mmol/l-ről 5,05 +/- 0,96 mmol/l-re (p<0,001) és 2,92 +/- 2,15 mmol/l-ről 1,7 +/- 1,07 mmol/l-re (p<0,001) csökkentek. Az eredményeket 23 nem inzulinfüggő cukorbeteg (15 nő és 8 férfi, 48 és 67 év között, medián életkor 54,9 +/- 3,34 év) eredményével hasonlították össze, akiknél a betegség időtartama 6 és 17 év között volt. A fent említett paraméterek ezeknél a betegeknél változatlanok maradtak. A felhalmozott adatok az arónia – fekete berkenye juice hipoglikémiás potenciálját illusztrálták. Hatásának pontos mechanizmusa nem ismert, de jótékony hatása és jó íze miatt értékes kiegészítője lehet a cukorbetegségben szenvedő betegek diétás kezelésének.

Ez az írás az alábbi forrásban található cikk vagy publikáció fordítása, és kizárólag informatív célokat szolgál. A cikkben található információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Kérjük, ne alkalmazd ezeket az információkat öndiagnózisra. Az itt közölt adatokat, reklámokat és hivatkozásokat pusztán tájékoztatás céljából közöljük, és nem helyettesítik az orvos vagy gyógyszerész tanácsát. Figyelmeztetünk, hogy mivel minden egészségügyi probléma egyedi, minden esetben konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen változtatást hajtasz végre táplálkozásodban vagy életmódodban. Kérünk, vedd figyelembe, hogy az itt tárgyalt megoldások nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az aktív, egészséges életmódot. Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt új élelmiszert vagy étrend-kiegészítőt vezetnél be. Terhesség és gyógyszeres kezelés esetén is mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen életmódváltoztatást tervezel.

Az eredeti cikk szerző(k), forrás és referenciák: Simeon B Simeonov, Nikolai P Botushanov, Nikolai P Botushanov, Eksapet B Karahanian, Maria B Pavlova, Haralambos K Husianitis, Dimitar M Troev – ResearchGate

100% Bio Fekete Berkenye gyümölcslé vásárlás

Hasonló bejegyzések

Egészség Külföldi publikációk

A fekete berkenye bogyók antioxidáns hatása és potenciális daganatellenes aktivitása

A fekete berkenye bogyó (vagy arónia) Észak-Amerikában őshonos cserje, melynek friss gyümölcseit az élelmiszeriparban különféle...

Egészség Külföldi publikációk

Három berkenye fajta kivonatának döbbenetes rákmegelőző hatásai! Fedezd fel a vastagbélrák ellen küzdő superfood titkait!

Az egészséges táplálkozás és az életmód szerepe egyre fontosabbá válik az életünk különböző szakaszaiban. Azonban,...

Receptek

A kedvenc fekete berkenye reggeli smoothiem

Az élet apró örömeiben rejlik az igazi boldogság. Néha nem kell túlzottan bonyolult dolgokra gondolnunk,...

Egészség

A fekete berkenye hatásai: minden, amit tudnod kell a szupergyümölcsről

A fekete berkenye, vagy más néven arónia (Aronia melanocarpa) a bogyós gyümölcsök között kiemelkedő egészségügyi...