A fekete berkenye (aronia melanocarpa) gyümölcsének és alkotóelemeinek lehetséges egészségjavító hatásai

Fekete berkenye - Arónia termékek vásárlása - https://biofeketeberkenye.hu

A fekete berkenye bogyó (aronia melanocarpa) Észak-Amerikában őshonos cserje, amelynek friss gyümölcseit az élelmiszeriparban különféle típusú táplálkozási termékek előállításához használják. A fekete berkenye bogyók (aronia bogyók) gyümölcseiben olyan biológiai aktivitásokat találtak, amelyek lehetségesen előnyösek az emberi egészségre, ideértve az antidiabetikus, antimikrobiális, daganatellenes, antiobesitás és antioxidáns aktivitásokat, valamint szív-, máj- és idegvédő hatásokat.

Eddig a fenolos vegyületek, mint például az antocianinok, cianidinok, fenolsavak, proantocianidinok, triterpenoidok és azok analógjai az aróniabogyók fő aktív összetevőiként azonosíthatók. Ezek a természetes anyagok erős antioxidáns aktivitással rendelkeznek, amely jelentős részt vállal a fekete berkenye bogyók más bioaktivitásaihoz társuló hatásokban. A fekete berkenye bogyók kémiai összetevőit és potenciális gyógyszeripari vagy egészségmegőrző hatásait már korábban összefoglalták.

A jelen áttekintő cikk az aróniabogyó kivonatok molekuláris célpontjaira összpontosít, valamint olyan ígéretes vezető vegyületeket ismertet, amelyeket a fekete berkenye bogyókból izoláltak, ideértve a cianidin-3-O-galaktózidot, klorogénsavat, kvercetint és ursolsavat. Emellett bemutatásra kerülnek a fekete berkenye bogyók és fő komponenseik klinikai vizsgálatai, ideértve a klorogénsav rákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatait és a kvercetin COVID-19 klinikai vizsgálatait. Továbbá a lehetséges fekete berkenye bogyók és másodlagos metabolitjaik terápiás eszközként való fejlesztésére is kitérésre kerül. Remélhető, hogy ez a tanulmány hozzájárul a jövőbeli kutatások ösztönzéséhez a fekete berkenye bogyók területén az emberi egészség folyamatos javítása érdekében.

Ez az írás az alábbi forrásban található cikk vagy publikáció fordítása, és kizárólag informatív célokat szolgál. A cikkben található információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Kérjük, ne alkalmazd ezeket az információkat öndiagnózisra. Az itt közölt adatokat, reklámokat és hivatkozásokat pusztán tájékoztatás céljából közöljük, és nem helyettesítik az orvos vagy gyógyszerész tanácsát. Figyelmeztetünk, hogy mivel minden egészségügyi probléma egyedi, minden esetben konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen változtatást hajtasz végre táplálkozásodban vagy életmódodban. Kérünk, vedd figyelembe, hogy az itt tárgyalt megoldások nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az aktív, egészséges életmódot. Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt új élelmiszert vagy étrend-kiegészítőt vezetnél be. Terhesség és gyógyszeres kezelés esetén is mindig konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen életmódváltoztatást tervezel.

Az eredeti cikk szerző(k), forrás és referenciák: Yulin Ren, Tyler Frank, Gunnar Meyer, Jizhou Lei, Jessica R Grebenc, Ryan Slaughter, Yu G Gao és A Douglas Kinghorn – National Libary of Medicine (National Center for Biotechnology Information)

100% Bio Fekete Berkenye gyümölcslé vásárlás

Hasonló bejegyzések

Egészség Külföldi publikációk

Három berkenye fajta kivonatának döbbenetes rákmegelőző hatásai! Fedezd fel a vastagbélrák ellen küzdő superfood titkait!

Az egészséges táplálkozás és az életmód szerepe egyre fontosabbá válik az életünk különböző szakaszaiban. Azonban,...

Egészség

A fekete berkenye varázsa: Szabó Ferenc kistermelő megosztja tudását a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi látogatóközpontjában

A természet csodálatos kincsekkel van tele, amelyeket néha könnyű túltekinteni a mindennapi rohanás közepette. Azok...

Egészség Külföldi publikációk

Fekete berkenye szerepe a mellrák elleni küzdelemben: Az antioxidánsok aktivitása

Az oxidatív stressz jelen van a rákos sejtekben, ám sajnos az ezt kiváltó mechanizmus(ok) ismeretlenek....

Egészség

A fekete berkenye bogyók előnyei a fekete bodza gyümölcsével szemben

Az fekete berkenye – arónia bogyó (Aronia melanocarpa) egy kis, sötét bogyó, amely az egészségügyi...