Felejtsd el a boltit! Ez az arónia granola recept feldobja a reggelidet!

A granola egy finom, ropogós müzlikeverék, amely zabpehelyből, diófélékből, magvakból, szárított gyümölcsökből és természetes édesítőszerekből, például mézből vagy juharszirupból készül. Az összetevőket sütőben megsütjük, így egy gazdag ízű, roppanós textúrát kapunk. A granola remek választás reggelire, joghurttal vagy tejjel, de egyaránt kiváló snack útközben is. Ebben a receptben az aróniát, vagyis a fekete berkenyét, egy rendkívül egészséges, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt használjuk, amely egyedi, enyhén fanyar ízt kölcsönöz a granolának.

Arónia azaz fekete berkenye granola recept

Hozzávalók:

  • 3 csésze zabpehely
  • 1 csésze aróniabogyó (friss vagy szárított)
  • 1/2 csésze mandula (szeletelt vagy durvára vágott)
  • 1/2 csésze tökmag
  • 1/4 csésze chia mag
  • 1/2 csésze kókuszreszelék (opcionális)
  • 1/3 csésze méz vagy juharszirup
  • 1/4 csésze olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
A granola kiválóan passzol joghurthoz, tejhez vagy smoothie-hoz, de akár magában is fogyasztható.

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és készíts elő egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat: Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, mandulát, tökmagot, chia magot, kókuszreszeléket, fahéjat és sót.
  3. Készítsd el az öntetet: Egy kisebb edényben keverd össze a mézet (vagy juharszirupot), az olívaolajat (vagy kókuszolajat) és a vanília kivonatot. Melegítsd fel közepes lángon, hogy az összetevők jól összekeveredjenek.
  4. Öntsd rá az öntetet a száraz keverékre: Öntsd az olajos-mézes keveréket a száraz hozzávalókra, és alaposan keverd össze, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a zabpelyhet és a magokat.
  5. Süsd meg a granolát: Terítsd szét a keveréket egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsin, majd süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Félidőben keverd át, hogy egyenletesen süljön.
  6. Add hozzá az aróniabogyókat: Amint a granola megsült, vedd ki a sütőből és hagyd kissé kihűlni. Keverd hozzá a friss vagy szárított aróniabogyókat.
  7. Hűtsd le és tárold: Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tárold légmentesen záródó edényben.

Tálalás és Tipp

A granola kiválóan passzol joghurthoz, tejhez vagy smoothie-hoz, de akár magában is fogyasztható. Az arónia különleges ízt ad neki, és emellett gazdag antioxidánsokban, így a reggeli vagy a nap bármely szakaszában egészséges választás.

Próbáld ki ezt az arónia granolát, hogy energikusan és ízletesen induljon a napod!

Ez is érdekes lehet számodra, olvastad már?