A szarvaspörkölt gazdag és ízletes, a hozzá társított burgonyakrokettek és fekete berkenye szósz pedig ropogós és krémes kísérőként szolgálnak. Kövess minket ezen az ízletes utazáson, ahol a hagyomány és az újítás találkozik egy tányéron, hogy garantáltan lenyűgözzön és elkápráztasson!
Hozzávalók:
Szarvaspörkölt
- 500 g szarvas apróhús
- 100 g füstölt szalonna
- 150 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 0,1 g őrölt kömény
- 0,05 g őrölt szegfűszeg
- 2 db babérlevél
- 5 g fűszerpaprika
- 10-15 db fekete berkenye bogyó
- Só
- Erős paprika
- 1 dl fekete berkenye lé
Burgonya krokett
- 500 g krumpli
- Só, bors
- Örölt szerecsendió
- 150 g liszt
- 2 db tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- Étolaj a sütéshez
Fekete berkenye szósz
- 2 dl fekete berkenye lekvár
- 200 g fekete berkenye (lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
A szarvaspörkölt elkészítése:
- Füstölt szalonnát felkockázzuk és egy lábasban kiolvasztjuk. Kiolvasztott zsírból szűrőkanállal kiszedjük a pörcöket.
- Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és aranyszínűre pároljuk. Vigyázva, hogy a paprika ne kapjon le. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól elkeverjük.
- Kevés zöldségalaplevet öntünk hozzá, majd felforraljuk. Beletesszük az aprított zöldpaprikát és a kockázott paradicsomot.
- Amikor a zöldpaprika és a paradicsom szétfőttek és az alap zsírjára pirult, hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst.
- Ízesítjük sóval, köménnyel, finomra vágott erős paprikával, zúzott fokhagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel és összetört fekete berkenye bogyóval.
- Lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges, saját levében pároljuk, és ha szükséges, kevés vizet vagy alaplevet adunk hozzá.
- Amikor a hús már majdnem puha, hozzáöntjük a fekete berkenye levet.
A burgonya krokett elkészítése:
- Kezdjük azzal, hogy hámozzuk meg a krumplit, majd kockázzuk fel.
- Egy lábasban sós vízben főzzük puhára. Amikor kész, leszűrjük. Még melegen áttörjük burgonyanyomóval, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- Hozzáadunk sót, borsot, szerecsendiót, lisztet, tojást és egy evőkanálnyi zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük, majd pihentetjük 5-10 percig.
- A masszából kis hengereket formázunk, majd ezeket a maradék zsemlemorzsába forgatjuk be.
- Egy serpenyőben melegített olajba tesszük a hengereket (a hőmérséklet 160-165 fokos legyen). Sütjük őket 5-6 percig, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek. Fontos, hogy egyszerre csak 3-4 darabot süssünk, hogy ne tapadjanak össze.
- A kisült kroketteket papírtörlőre szedjük, hogy leitatssuk róluk a felesleges zsiradékot.
A fekete berkenye szósz elkészítése:
- A fekete berkenye lekvárt és a fekete berkenye bogyókat összeforralom körülbelül 10 perc szükséges.
Az elkészült szarvaspörköltöt, burgonya krokettel és fekete berkenye szósszal tálalom. Jó étvágyat hozzá!
Fedezd fel a természet csodáját a 100% BIO fekete berkenye - arónia gyümölcslével, amely tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, hogy felturbózd az egészséged! Most 3 literes kiszerelésben, praktikus Bag-in-Box csomagolásban - az életerő új íze csak rád vár! Napi adagja nincs 300 Forint!
Fedezd fel a természet csodáját a 100% BIO fekete berkenye - arónia gyümölcslével, amely tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, hogy felturbózd az egészséged! Most 3 literes kiszerelésben, praktikus Bag-in-Box csomagolásban - az életerő új íze csak rád vár! Napi adagja nincs 300 Forint!
Ez is érdekes lehet számodra, olvastad már?
Három berkenye fajta kivonatának döbbenetes rákmegelőző hatásai! Fedezd fel a vastagbélrák ellen küzdő superfood titkait!
Szarvaspörkölt burgonyakrokettel és fekete berkenye szósszal
A szupergyümölcs titka: próbáld ki az arónia kompót receptjét, amely erősíti az immunrendszered!
Egyedi és egészséges desszert: arónia bogyós pite recept!