Szarvaspörkölt burgonyakrokettel és fekete berkenye szósszal

A szarvaspörkölt gazdag és ízletes, a hozzá társított burgonyakrokettek és fekete berkenye szósz pedig ropogós és krémes kísérőként szolgálnak. Kövess minket ezen az ízletes utazáson, ahol a hagyomány és az újítás találkozik egy tányéron, hogy garantáltan lenyűgözzön és elkápráztasson!

Hozzávalók:

Szarvaspörkölt

  • 500 g szarvas apróhús
  • 100 g füstölt szalonna
  • 150 g vöröshagyma
  • 10 g fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 0,1 g őrölt kömény
  • 0,05 g őrölt szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 5 g fűszerpaprika
  • 10-15 db fekete berkenye bogyó
  • Erős paprika
  • 1 dl fekete berkenye lé

Burgonya krokett 

  • 500 g krumpli
  • Só, bors
  • Örölt szerecsendió
  • 150 g liszt
  • 2 db tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • Étolaj a sütéshez

Fekete berkenye szósz

Elkészítés:

A szarvaspörkölt elkészítése:

  1. Füstölt szalonnát felkockázzuk és egy lábasban kiolvasztjuk. Kiolvasztott zsírból szűrőkanállal kiszedjük a pörcöket.
  2. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és aranyszínűre pároljuk. Vigyázva, hogy a paprika ne kapjon le. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól elkeverjük.
  3. Kevés zöldségalaplevet öntünk hozzá, majd felforraljuk. Beletesszük az aprított zöldpaprikát és a kockázott paradicsomot.
  4. Amikor a zöldpaprika és a paradicsom szétfőttek és az alap zsírjára pirult, hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst.
  5. Ízesítjük sóval, köménnyel, finomra vágott erős paprikával, zúzott fokhagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel és összetört fekete berkenye bogyóval.
  6. Lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges, saját levében pároljuk, és ha szükséges, kevés vizet vagy alaplevet adunk hozzá.
  7. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáöntjük a fekete berkenye levet.

A burgonya krokett elkészítése:

  1. Kezdjük azzal, hogy hámozzuk meg a krumplit, majd kockázzuk fel.
  2. Egy lábasban sós vízben főzzük puhára. Amikor kész, leszűrjük. Még melegen áttörjük burgonyanyomóval, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Hozzáadunk sót, borsot, szerecsendiót, lisztet, tojást és egy evőkanálnyi zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük, majd pihentetjük 5-10 percig.
  4. A masszából kis hengereket formázunk, majd ezeket a maradék zsemlemorzsába forgatjuk be.
  5. Egy serpenyőben melegített olajba tesszük a hengereket (a hőmérséklet 160-165 fokos legyen). Sütjük őket 5-6 percig, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek. Fontos, hogy egyszerre csak 3-4 darabot süssünk, hogy ne tapadjanak össze.
  6. A kisült kroketteket papírtörlőre szedjük, hogy leitatssuk róluk a felesleges zsiradékot.

A fekete berkenye szósz elkészítése:

  1. A fekete berkenye lekvárt és a fekete berkenye bogyókat összeforralom körülbelül 10 perc szükséges.

Az elkészült szarvaspörköltöt, burgonya krokettel és fekete berkenye szósszal tálalom. Jó étvágyat hozzá!

Ez is érdekes lehet számodra, olvastad már?