Ez a recept a klasszikus szűzpecsenye variációja, ám most fekete berkenyét és fekete berkenye levet használunk a különleges ízélményért. A fekete berkenye nemcsak egészséges, hanem ízletes kiegészítője lehet különféle ételeknek, különösen a savanykás ízprofilú ételekben, mint például szószokban és öntetekben.

Hozzávalók:

  • 1 kg szűzpecsenye
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy lilahagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1,5 dl fekete berkenye lé
  • 2 evőkanál cukor vagy 75g méz (opcionális, ízlés szerint)
  • 2 szál rozmaring
  • 150 g fekete berkenye (friss vagy fagyasztott)

Elkészítés:

A szűzpecsenye előkészítése:

  1. A sertésszüzet minden oldalán, körben besózzuk-borsozzuk, és pár percet állni hagyjuk.
  2. Egy serpenyőben egy-egy evőkanál vajat és olívaolajat felhevítünk, majd a sertésszüzet minden oldalán lepirítjuk benne.
  3. A körbepirított húst 200°C-os sütőbe tesszük, és 15 percet sütjük, közben meg-megforgatva párszor.
  4. A megsült húst hagyjuk egy picit pihenni, majd egy éles késsel felszeleteljük.

Az öntet elkészítése:

  1. Egy serpenyőben összemelegítünk egy-egy evőkanál olívaolajat és vajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra aprított hagymát majd bele tesszük a zúzott fokhagymát és picit tovább pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a rozmaringot, a fekete berkenyét, a fekete berkenye levet, valamint a mézet, és az egészet puhára pároljuk.
  3. A kész szószból egy pár kanállal félreteszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Ha már elégedettek vagyunk az állagával, visszakeverjük a félretett szószt, így lesznek benne nagyobb fekete berkenye darabok is.
  4. A szószt a felszeletelt hússal kínáljuk, köretnek szuperül illik hozzá a főtt, sült vagy petrezselymes burgonya.

Tálalás:

A pihentetett szűzpecsenyét szeleteld fel, és öntsd le a fekete berkenye öntettel köretként petrezselymes burgonyával.

Ez a változat különleges ízvilágot ad a szűzpecsenyének, és a fekete berkenye gazdag, pikáns ízével teljesen új dimenziót nyújt a klasszikus recepthez képest.