Nagyon finom fekete berkenyés fahéjas csiga sütemény recept

Ma egy különleges recepttel érkeztem, amely megváltoztathatja, hogyan tekintesz az édességekre. Képzeld el, hogy a megszokott fahéjas csigáidat egy egészséges és ízletes csavarral dobjuk fel. A recept nem csak finom, de egészséges összetevőkkel készül, amelyek energiával töltenek fel, és tele vannak vitaminokkal. Ráadásul megosztok veled egy kis titkot: a frissesség és az íz varázsa a fekete berkenye bogyójában rejlik.

Ebben a bejegyzésben megtanulod, hogyan alakíthatod át a mindennapi fahéjas csigáidat valami igazán különlegessé. Elmagyarázom lépésről lépésre, hogyan helyezd el a fekete berkenye bogyót a tésztában, így minden harapásban garantált lesz az ízrobbanás. Ráadásul ez a recept nem csak a csigák belsejében, hanem a tetején is használja a fekete berkenyét, így gyönyörű és ínycsiklandó reggeli péksüteményt kapsz.

Tehát vedd fel a kötényt, és készülj fel egy ízletes és egészséges kulináris kalandra, ahol a fekete berkenye bogyó megváltoztatja az édes ételek világát! Hajrá, kezdjük el a sütést és az alkotást!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 ek étolaj
  • 5 dl tej
  • 7 dkg élesztő (friss)
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet só
  • 2 csomag fahéj
  • 10 dkg vaj
  • Ízlés szerint cukor vagy nyírfacukor
  • 25 dkg friss vagy fagyasztott fekete berkenye vagy helyettesíthető fekete berkenye lekvárral is

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a tejet, majd vegyünk ki belőle körülbelül 1 decilitert. Ebben a kevés tejjel keverjünk el egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
  2. A lisztet egy csipet sóval keverjük össze, majd készítsünk a liszt közepén egy mélyedést. Ide üssük a tojásokat, öntsük hozzá az olajat és a maradék langyos tejet. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet is, majd gyúrjuk össze a tésztát, hogy egyenletes, sima masszát kapjunk.
  3. Amikor elkészült a puha tészta, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. fél óráig, amíg a tészta megduplázódik méretében.
  4. A megkelt tésztát osszuk két részre, majd formázzunk belőlük két cipót. A gyúródeszkát lisztezzük be.
  5. Készítsük el a tölteléket: A fekete berkenye bogyókat vagy a fekete berkenye lekvárt a két csomag fahéjt és az ízlés szerinti cukrot összeforralom körülbelül maximum 10 perc szükséges, hogy édes, de nem túl édes tölteléket kapjunk.
  6. Az egyik cipót nyújtsuk ki a lisztezett deszkán, hogy fél centi vastag legyen. Kenjük meg olvasztott vajjal, hogy a töltelék jól tapadjon rá. Kenjük meg a tésztát a korábban elkészített fekete berkenyés töltelék felével. Tekerjük fel szorosan a tésztát, majd szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre. Ugyanezt a lépést ismételjük meg a másik cipóval.
  7. A szeleteket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedjük le őket, hogy további 10-15 percig keljenek.
  8. Süssük őket 250 fokon, kb. 10-15 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.
Készülj fel egy ízletes és egészséges kulináris kalandra!

Reméljük, hogy ez a recept új örömöt hozott a sütés világába és inspirált arra, hogy kísérletezz a konyhában. A fekete berkenyés fahéjas csigák nem csupán ízletesek és illatosak, de az elkészítésük is egy kreatív és örömteli élmény. Ahogy az illatuk betölti a konyhát, és az első harapásnál az ízük kitárulkozik, érezni fogod a sütés varázsát.

Az otthoni sütés nem csak az ízek kavalkádját hozza el az asztalra, hanem összeköti az embereket. Az együtt eltöltött idő, a konyhában való alkotás és a közös sütés boldogsággal és melegséggel tölti meg a szíveket. Reméljük, hogy ez a recept lehetőséget teremtett arra, hogy családoddal vagy barátaiddal együtt eltölts egy különleges pillanatot, és hogy a készítés során örömöt leltél az aprólékos munkában és az alkotás örömében.

Legközelebbi sütésnél ne felejtsd el újabb kreatív ötleteket belecsempészni a receptbe, és így saját, egyedi ízkombinációkat készíteni. A konyha mindig nyitva áll az új ötletek és kulináris kalandok előtt. Jó sütögetést és még sok finom, örömteli pillanatot kívánunk a konyhádban!

Ez is érdekes lehet számodra, olvastad már?